BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, December 9, 2011

Cinta Manusia mengikut turutan.

Assalamualaikum pembuka kata kepada semua pembaca blog wan.. selawat dan salam ke atas nabi Muhammad S.A.W junjugan besa kita dan marilah kita sama2 melafazkan kesyukuran ke hadrad ilahi dengan limpah kurnianya.. kita masih la berada dalam dunia yang nyata tetapi sementara sahaja nikmatnya.. Insyaallah post kali ini wan akan menceritakan sedikit sebanyak ape ilmu yang wan tahu so harap2 semua orang akan mengambil iktibar dengan apa yang wan tulis.. "Cinta kita terhadap manusia"

Well, macam semua kita tahu.. sejak kita melangkah ke alam akhil baligh, kita akan mempunyai satu perasaan yang selalunya dikaitkan dengan cinta dan pasangan.. Adakah itu satu benda kewajipan? Bagi wan perasaan itu memang wajib ada pada setiap manusia biasa seperti kita kerana Nabi Muhammad S.A.W pown mempunyai sifat sayang dan cinta antara manusia.. siapakah kita harus meletakkan cinta kita terlebih dahulu??

Cinta yang kita rasa ini hendaklah kita letakkan utamanya kepada Nabi kita Nabi Muhammad S.A.W kerana bagindalah yang akan memberi kita syafaat di akhirat nanti, untunglah kita duduk pada zaman ini dan menjadi umat Nabi Muhammad S.A.W kerana bayang kelebihan kita.. seperti di padang mahsyar nanti umat Rasulullah la yang akan dihisab terlebih dahulu.. so bersyukur lah kita menjadi umat baginda..

Kedua, cintailah ibu bapa dan keluarga kita, kerana seperti yang kita tahu syurga terletak di bawah kaki ibu.. tetapi jangan lupa kepada bapa.. cintailah mereka terlebih dahulu.. insyaallah kita akan lebih mengenal cinta jika kita berbuat demikian.. Merekalah yang telah membesarkan kita, kalau bukan mereka, siap yang mampu didik kita menjadi diri kita yang sekarang? besar kn pengorbanan mereka? fikir2 lah..

Dan ketiga, baru lah kita melabuhkan cinta kita terhadap pasangan kita, wan tahu zaman remaja la baru kita tahu erti cinta kn? tapi tu cume cinta yang belum sebetulnya cinta kerana kita masih belum mempunyai apa2 pengalaman tentang cinta.. cinta terhadap pasangan memerlukan kejujuran,keihlasan dan kesetiaan yang sangat tinggi.. jangan pernah suka dekat orang lain jika kita sudah mempunyai pasangan kita dan jujurlah kepada pasangan kita apa yang kita lakukan insyaallah dengan izin Allah, Allah akan memberkati cinta kita..
Sekian Assalamualaikum, mudah mudahan semua pembaca mendapat iktibar dan dirahmati oleh Allah S.W.T..

Tuesday, October 25, 2011

Menangis kerana takutkan Allah.

Assalamualaikum.. sekarang saya tidak tahu kenape saya rasa macam rajin sangat update blog.. mungkin mahu kongsi sama anda suka duka atau pon ilmu-ilmu yang boleh kita manfaatkan bersama.. kali ini wan mahu mencerita tentang seseorang .. seseorang yang dulunya tidak lah begitu baik dengan wan tetapi lately kita orang sangat rapat. Wan harap dia bace yang ini.. Kisahnya begini.. kami cuma berkenalan dalam FB.. kononnya kami ini rapat macam itu sahaja la kn? tetapi saya ada number Hp dia.. saya telefon dia.. dan kami berbual lama lebih kurang 2 jam.. detik yang sangat bermakna bermula apabila dia mula teringat kepada sebuah lagu iaitu De Hearty - Pasrah Segalanya.. dia mula menangis .. saya tanya "kenapa awak menangis?" dia menjawab "saya menangis sebab saya rasa saya banyak dosa, saya selalu menangis sebab saya takot kepada Allah, takot saya masuk neraka.. saya takot.." padahal dia seorang yang sangat baik. dan saya tahu dia memang seorang yang sukar untuk kita cari.. "saya takot kalau amalan saya Allah tidak terima, saya takot saya masuk neraka, saya takot" rintihan dia kepada saya.. Suddently, saya menitis air mata.. kata-kata dia membuat saya sangat terasa dan sangat menyesal dengan apa yang saya pernah buat, saya tidak pernah menangis kerana takotkan Allah,tuhan yang kita sembah jika kita seorang muslim dan mukmin.. Pernahkah anda menangis kerana takotkan Allah? hadis nabi menyebut barang sesiapa yang menangis takotkan Allah,maka haram baginya disentuh oleh api neraka.. Kepada kawan saya yang dituju.. - awak amazing.. awaklah orang pertame membuat saya menangis.. (<3) jika anda mahu cari teman carilah teman seperti teman saya ini.. teman dunia dan di akhirat.

Post by Mr.Sepet Tuwtuwes

Drive it

sejak 28 april lalu, ak sdah berjaya lulus test kereta,den ak skunk dah ade lesem, but still xde kete, asyik mmnjam kete mak jer laa..hahah.. but still maw drve to ktn plg koman laa.. tp rezeki xde lagi.. yang penting.. LESEN ADE...

Jonas

Jonas
Edited

Wanz jonas

Wanz jonas
1st edit.

Jonas brothers-Make it right

Nick Jonas-Introducing me

Paramore-careful